Dermokozmetikte mineral yağlar nasıl kullanılır?

Sıvı vazelin, beyaz mineral yağ, parafin, parafin likit üzere isimlerle de anılan; dermatolojide ve klasik tıpta yüzyıllardır kullanılan mineral yağlar, cilt sıhhatini muhafazaya ve hoş bir cilde kavuşmaya yardımcı oluyor. Mineral yağlar ile ilgili merak edilen soruların cevaplarını Dermatoloji Uzmanı Dr. Mehtap Kıdır veriyor.

Yüzyıllardır sağlıklı ve hoş bir cilde sahip olmak, dermatolojik hastalıkları tedavi etmek için mineral yağlardan faydalanılıyor. Pekala mineral yağ nedir? Hangi eserlerde kullanılır? Sıhhate rastgele bir ziyanı bulunuyor mu? İşte bu soruların cevaplarını Dermatoloji Uzmanı Dr. Mehtap Kıdır veriyor.

Mineral yağların sıvı vazelin, beyaz mineral yağ, parafin, parafin likid, petrol yağı üzere isimlerle de anıldığını belirten Dr. Mehtap Kıdır, Amerika Besin ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından dermo-kozmetik kullanımlarda onaylanmış beyaz yağlar olarak da isimlendirilen mineral yağların, ham petrolün rafine edilmesiyle elde edildiğini renksiz ve kokusuz olduğunu belirtiyor.

Mineral yağlar çatlak oluşumunu engellemekte de kullanılıyor

Mineral yağlardan olan sıvı vazelin, dermatolojide yara ve ülser tedavisinde, her türlü pomat, merhem, krem, losyonların içeriğinde ve göğüs başı egzamasındaki çatlakların giderilmesinde kullanılıyor. Dr. Kıdır, sıvı vazelinin başka kullanım alanlarını ise şöyle özetliyor:
“Kozmetik alanında başta bebek yağları olmak üzere cilt losyon ve kremlerin, güneş koruyucuların makyaj temizleyici eserlerin, dudak boyalarının ve göz farlarının üretiminde da kullanılan mineral yağlar; güçlü nem tutma ve bariyer oluşturma özelliğinden ötürü bebek bezi pişiklerinde, egzama tedavisinde, yanıklarda, nasır tedavisinde, kilo almaya bağlı olarak deride çatlak  oluşumunu önlemek ve çatlak görünümünü azaltmak için de tercih ediliyor.
 

İçeriği vitaminlerle de zenginleştirilen kimi mineral yağlar, kırışıklık ve leke görünümünü azaltmaya da son derece yararlı oluyor.

İlginizi Çekebilir >  Migren neden olur?

Prematüre yeni doğanlarda görülen sarılık tedavisinde uygulanan fototerapi esnasında bebeklerde sıvı kaybı artmaktadır. Yapılan çalışmalarda sıvı vazelin uygulanan bebeklerde, fototerapinin yol açtığı sıvı kaybının azaldığı ve vazelinin cildin bariyer işlevlerini desteklediği görülmüştür.”

Mineral yağlar cildin yumuşaklığını ve nem tutma kapasitesini artırıyor!

Dünyaca ünlü International Journal of Cosmetic Science topluluğu tarafından yapılan bir araştırmada dermatolojide ve klâsik tıpta sıkça kullanılan mineral yağların pek çok bitkisel yağa nazaran cildin yumuşaklığını ve nem tutma kapasitesini çok daha fazla artırdığı belirtiliyor.

Kuru cilt tedavisinde kullanılıyor

Mineral yağlar tıpkı vakitte kuru ciltlerin tedavisinde de faal rol oynayarak, bedendeki çatlaklarla gayrette de başarılı sonuçlar ortaya koyuyor. Tıpkı araştırmada mineral yağların ciltteki su kaybını önleyerek, cildin yumuşaklığını da koruduğuna vurgu yapılıyor.

İlgili haberimiz: 

Uygun rafine edilmiş mineral yağlar sağlıklıdır

Son yıllardan petrolden elde edilen mineral yağların kanserojen olup olmadığına dair tartışmaların gündeme geldiğini hatırlatan Dr. Mehtap Kıdır, bu hususa da açıklık getiriyor:

“Dünya Sıhhat Örgütü'ne (WHO) bağlı, Memleketler arası Kanser Araştırmaları Ajansı’na (IARC) nazaran işlenmemiş yahut hafif sürece alışılmış tutulmuş mineral yağlar küme 1, yani kanserojen; çok uygun rafine edilmiş mineral yağları ise küme 3, yani kanserojen olmayan biçiminde sınıflandırılmıştır. Bu sınıflamaya nazaran işlenmiş ve düzgün rafine edilmiş mineral yağlar kanserojen değildir.

2019 yılında European Academy of Dermatology and Venereology (JEADV) mecmuasında yayınlanan bir makaleye nazaran ise doymuş hidrokarbonlardan oluşan mineral yağların hiçbir karsinojenik tesiri görülmemiştir. Ayrıyeten mineral yağlar büyük moleküllere sahiptir ve ciltten emilip sistemik sirkülasyona geçmesi kelam konusu değildir.”

Bu haber de ilginizi çekebilir: 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*